“Ballard Kitabı”
James Graham Ballard, her ne kadar “Dünya bizi terk etti!” dese de, onun kurduğu sözcükler imparatorluğu bizi terk etmeyecek. Modern dünyanın garip ruh hallerini, tüketim çılgınlığını, bilinçdışını bir psikanalizci gibi mercek altına alan ve bunu gerçekleştirirken kara mizahı asla elden bırakmayan J.G Ballard, masumiyeti kıyıya itmez, yarattığı tüm karakterlerin kalbine işler onu. Toplumları yönetmeye kalkışan baskın kastlar, insanların geleceği ve yaşamı için umuttan yoksun bir oyun girdabından başka bir şey sunmayacaklar.
“Gelecekle ilgili korkumu tek kelimeyle özetleyeceğim: sıkıcı.
Ve bu benim tek korkum: her şeyin olduğu; heyecan verici, yeni veya ilginç hiçbir şey bir daha asla olmayacak… Gelecek sadece geniş, ruhun uyumlu bir banliyösü olacak.”
- G. Ballard
Zaman geçtikçe, belki bu coğrafyadan kimi yaratıcı zihinler onun düşünce eksenine daha yoğun biçimde odaklanacaklar tıpkı “Ballard Kitabı” gibi!
Bizler onu “Güneş İmparatorluğu” ve “Hayatın Mucizeleri” ve daha nice oylumlu alanları kapsayan çalışmalarıyla biliriz. J. G. Ballard’ın görkemli dili ve bakış açısını merkeze alarak onun hakkında Türkçedeki en geniş kapsamlı çalışmayı sanatçı Rafet Arslan kaleme aldı.
Kitap; J. G. Ballard merkezinden İkinci Dünya Savaşı sonrası popüler kültür ile avangard’ın kesişim noktalarını oluşturan Warhol, Dali, Burroughs gibi önemli aktörlere ve punk, situasyonist enternasyonal, pop sanat, cyberpunk gibi akımlara da bakış atıyor.
Bu kitap J.G Ballard’ın dilimize aktarılmamış yazılarının çevirisini de kapsamaktadır.
Simurg Art Yayınları
Comments are closed